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Road to Re-Opening for CBOs and Nonprofits in Santa Clara County 

June 9, 2020 

Questions and Answers Submitted During the Webinar Session 

 

# Question Answer(s) 

1 Is it correct to say that the County is on Stage X 
- or is that only at the State level? 

The County is not applying a “staged” re-opening.  
The County has opened most businesses that are 
allowed under the State’s Stage 2. 

2 Is the County following the same "Stages" that 
the state has posted? If so, what phase/stage is 
the County at? 

The County is not applying a “staged” re-opening.  
The County has opened most businesses that are 
allowed under the State’s Stage 2. 

3 Has the county established/published specific 
data-driven criteria that would result in pulling 
back on some of the opening up from the June 
5 changes, e.g. test positivity rate, #cases per 
100k population, hospitalizations, etc.? If yes, 
what are they? 

Yes, there are 5 indicators.  Case count, 

hospitalization numbers, available PPE, testing 

capacity , contact tracing capacity.  The Health 

Officer is also taking additional data into account 

such as the reproduction rate and positivity rate, 

trends in counties around us, the state, and the 

nation. 

 

4 Is there a protocol for after COVID-19 that 
nonprofits can use as a template for when 
going back to the office? 

Appendix A is the current social distancing protocol.  
It may continue to evolve as the Health Officer 
evaluates what’s working and what is not.  The 
upcoming webinars in this series will provide more 
information. 

5 Please explain Appendix A… Appendix A (Social Distancing Protocol) is required 
to be implemented for any business/CBO/nonprofit 
who is going to have staff, clients, customers in any 
facility in the County. Much has been explained 
during this webinar. Check the recording of the 
webinar and the CADRE and SVCN Resources. 

6 If we already have the old version of Appendix 
A. Do we need to do the newer Appendix A, do 
we do both, or does this new protocol replace 
Appendix A 

Fill out NEW Appendix A there are new 

requirements.  May 18 Order said it must be 

completed by May 22. 
 

7 If we are closed to the public and employees 
technically, do we still need to fill out Appendix 
A? 

If anyone is entering the building, Appendix A should 
be filled out and distributed to any personnel using 
the facility, and signage needs to be posted. 
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8 What form does the training requirement on 
the new Appendix A need to be provided in? 
Can emails of the all the required information 
on the training list (protocols, CDC info, etc.) 
meet the training requirement? Or does it 
have to be a formal, Power Point style 
training? 

Training is not defined as a specific format in either 
the Order or the FAQs. Things to consider – what 
format has worked for training for the business 
previously and how can they train within the social 
distancing guidance.  
 
Per section 15-h of the Order, “Training personnel 
on COVID-19 information, self-screening for 
symptoms, testing guidelines, how to prevent 
COVID-19 from spreading, and measures in the 
Social Distancing Protocol;” 
 
Per the FAQs, “Do I need to implement every 
measure in the Social Distancing Protocol template 
for my business facility? Yes, you must implement 
all measures applicable to your type of facility. Most 
measures apply to all facilities – like the 
requirements for personnel safety training, signage, 
individual control measures and screenings, and 
many of the measures regarding hand-washing, 
sanitization, social distancing, and compliance. Some 
measures, though, are unique to certain types of 
facilities. For instance, facilities that are not used for 
customer retail do not need to implement the 
measures concerning reusable bags, contactless 
payment systems, and other measures specifically 
applicable to retail operations. You must be 
prepared to explain why any measure not 
implemented is inapplicable to your facility.” 
 

9 How can we get a copy of the forms for 
employees and customers? 

Download from the Public Health website.   
Appendix A is the protocol. There are also posters on 
the Public Health website and in the CADRE & SVCN 
Resources. 
https://www.sccgov.org/sites/covid19/Pages/order-
health-officer-05-18-20.aspx#updates  

10 So we need to post all 5 pages of the “Social 
Distancing Protocol COVID-19 Site-Specific 
Protection Plan” at the entrance of our facility? 

You do not post the Protocol.  You share it with all 

employees.  You only post the signs at the 

entrances.  Summary, Checkmark and a sign that 

tells people      

 ☐ Do not enter the facility if you have COVID-19 
symptoms; 

☐ Maintain a minimum six-foot distance from 

https://www.sccgov.org/sites/covid19/Pages/order-health-officer-05-18-20.aspx#updates
https://www.sccgov.org/sites/covid19/Pages/public-health-orders.aspx#businesses
https://www.sccgov.org/sites/covid19/Pages/order-health-officer-05-18-20.aspx#updates
https://www.sccgov.org/sites/covid19/Pages/order-health-officer-05-18-20.aspx#updates
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others, including when in line; 

☐ Sneeze and cough into a cloth or tissue or, if not 
available, into your elbow; 

☐ Face coverings required to enter (except if 6 years 
of age or under or medically inadvisable); 

☐ Do not shake hands or engage in any unnecessary 
physical contact. 

☐ Post signage at appropriate locations throughout 
the facility reminding customers  

11 Just to confirm, you only have to post the last 2 
pages of the appendix A with the check mark 
not the whole form? 

Correct.  See more details in answers above.  Note 
that you also have to post signage. 

12 It sounds like the county intends to rely 
completely on voluntary compliance on the 
part of businesses, with no plans for 
surveillance. Is this true? 

No.  There is active enforcement of the Order. 

13 If we are able to continue our business 
remotely is that recommended instead of 
being in office? 

Yes, remote work is required whenever a job duty 
can be carried out remotely.  

14 Are there COVID-19 screening questions 
everyone (volunteers, clients and staff) can be 
asked prior to gaining access to an event? 

Appendix A discusses screening.  Do you have a 
fever? Do you have COVID-19 systems? etc. 

15 Do we actually have to take temperatures of 
staff when they come in or can we just ask 
them to verify they self-checked before they 
come in?  And why is 100.4 the cutoff for 
fever? 

Actual screening is not required.  Screening requires 
asking whether the individual has a measured or felt 
fever.  The County guidance is to refuse entry to 
anyone with a temperature higher than 99 degrees.  

16 When taking temperatures at the forehead... 
At what temperature should entry to an 
establishment be refused. 

If temperatures are taken, County guidance is to 
refuse entry to people with temperatures above 99 
degrees. 

17 How do you work with employees who don’t 
feel comfortable returning to work and 
working with coworkers or volunteers? 

Talk to your HR.  Consider accommodation options,  
staggered shift, working remotely, etc. 

18 If an employee enters an office building 
wearing a mask while they are in common 
areas -- do they need to continue wearing a 
mask once they are alone in their own private 
office? 

Yes. Employees must wear face coverings whenever 
they are at a business facility, however employees 
may take off their face coverings if they are alone in 
a fully enclosed office or room with the door shut.  

19 Are in-person meetings allowed with social 
distancing (6 feet and wearing mask) if so, is 
there a max number of participants 

Yes, if a business is allowed to operate, meetings 
may take place in compliance with the social 
distancing protocol and wearing a face covering.  
Meetings should be minimized. 
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20 Is there an occupancy calculation for essential 
services? Businesses are 300 sq ft for 
employee and 200 sq ft for customers 

Essential Businesses must maintain density 

limitations that allow for easy separation of at least 

6’ at all times except when necessary.  It’s facility 

specific.  You don’t want there to be a situation 

where people have to be in closer contact unless 

there is some type of transaction that needs to take 

place. Understand the size of the building, the flow 

of people.   

For some businesses listed in Appendix C1 – There 

are specific density limitations for certain types of 

business. In-store retail 1 personnel per 300 sq ft, 

customer 200  sq ft of publically-facing area.  

Manufacturing 1 per 300 sq ft. 

21 Guidance says to have regularly scheduled 
cleaning of break rooms and bathrooms (pg 3). 
What is considered an appropriate schedule? 

Look at the CDC website for guidance. It depends on 
the facility 

22 I'm wondering how the portable parties should 
be taking care of? 

Port-a-potties? Should be cleaned like restrooms on 
a schedule. 

23 What about AC? or heaters? HVAC can be used. There is guidance available about 
filtration. Local space heaters should be okay if 
they’re not blowing air. 

24 How do we know if our business is allowed to 
begin volunteering in an enclosed space? 

Public Health website, under Orders, has a current 
list of businesses that are opened.  Additional 
openings are generally evaluated every 14 -21 days. 

25 Is social distancing protocol mandatory for 
outdoor events? 

Yes, anywhere that you have any facility, including 
outdoor event facilities (park areas, campgrounds, 
etc). Post a sign at the place where people check in.  
Except construction sites – have their own protocols. 
Social Distancing s mandatory for outdoor events for 

employees or customers or other people.   

26 Is it on SCC Public Health radar nonprofits that 
take small groups of adults from different 
households out to parks? This is safer than 
gyms re-opening and I don't see it as any of the 
listed activities 

Review the Orders to determine whether these 
activities are allowed. 

27 As summer returns and families return to going 
out together, do families count in the space 
limitations? How do we count them? 

Yes.  Inside a facility, each member of the household 
counts as an individual person. 
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28 Is social distancing required if people are 
wearing masks? 

Yes, should always keep at least 6 feet distance  

29 For Hard of Hearing people masks make life 
difficult. Are face shields OK for employees? 

Face shields are not an adequate substitute for face 
coverings.  There is a limited exemption that allows 
for a removal of face covering if someone is 
communicating with hearing impaired and they 
need to lip read, and some other instances.  For the 
most part, they need to be worn at all times. 

30 If an employee who meets with clients in the 
community wears a face mask and a face 
shield on top, does this provide better 
protection? or it is not necessary? Think a 
homeless person. 

If you can't reach your doctor, first try to leave a 
message with your doctor's emergency/after-hours 
answering service. If this option is not available, you 
may contact the Santa Clara Valley Medical Center, 
Valley Connections Line at 1-888-334-1000 and ask 
to speak to an advice nurse. Do not go to the 
emergency room or urgent care without an 
appointment. 

o Here is additional information on what to do 
if you think you are sick and what to do if 
someone tests positive for COVID. 

o And here is information for businesses with 
a sick employee. 

  

31 If someone has difficulties breathing, do they 
need a letter to ensure they don’t have to 
comply with face coverings? 

No 

32 What about infants who are not movers? Children under 6 do not need to wear masks 

33 If someone comes to the business without a 
mask, are they supposed to tell you that they 
are in the exception class? (Medically 
inadvisable or under 6 years old)? 

Anyone who enters the facility has to wear a face 

covering except for people who have a health 

condition or under age 6 or otherwise unable to 

wear it because they can’t remove it on their own.  

Generally, order does require that the business 

enforce a mask violation. You can remind them that 

masks are required and they may tell you they’re 

exempt. 

34 If an employee tests positive for COVID-19, are 
we permitted to disclose their identity to a 
limited number of staff in order to identify 
potential close contacts? 

Discuss with internal counsel. 

35 If an employee or a member of their 
household has COVID symptoms, are we 

Discuss with internal counsel. 

https://www.sccgov.org/sites/covid19/Pages/learn-what-to-do.aspx#sick
https://www.sccgov.org/sites/covid19/Pages/learn-what-to-do.aspx#sick
https://www.sccgov.org/sites/covid19/Pages/learn-what-to-do.aspx#positiveCoV
https://www.sccgov.org/sites/covid19/Pages/learn-what-to-do.aspx#positiveCoV
https://www.sccgov.org/sites/covid19/Pages/learn-what-to-do.aspx#businesses
https://www.sccgov.org/sites/covid19/Pages/learn-what-to-do.aspx#businesses
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allowed to ask them if they plan to get tested 
and share the results with us? 

36 Why get tested if not sick?  If test negative, 
how often to get tested? 

Many people are asymptomatic carriers. 

37 FYI, according to state of CA orders, in the case 
of a Covid infection, there is a "presumption" it 
was caught at work (if the person is employed 
and working in an office/facility). 

We are not aware of this. 

38 What is the number to call if a staff member 
gets COVID-19? 

Awaiting County response. 

39 What are the employer responsibilities in 
respect to contact tracing? 

Cooperate with Public Health in order to keep the 

spread to others.  There are other requirements for 

some - In appendix C2, for example, outdoor 

religious activities must keep a list of the people 

who attend in order to notify them if there was an 

exposure. Employees who COVID 19, call 408-885-

4214 or coronavirus2phd.sccgov.org 

40 Guidance says to Temperature check vendors, 
contractors and other workers. Why not 
customers? 

Temperature does not have to be taken by the 

employer. There needs to be a screening about 

temperature. Ask if they measured their 

temperature or feel feverish. 

If temperature is taken, it’s optional.  If people are 

above 99 degrees, send home. 

41 The suggested waiver templates will be posted 
on which website?  Could you please provide 
the url? 

The Risk Waivers mentioned are in the CADRE & 
SVCN Resources. 

42 Should we have Staff and Volunteers sign a 
liability waiver for coming to work? 

Each organization will need to consult its own legal 
counsel on this question.  County does not have a 
position on this question nor does it have a 
recommendation. 

43 Will the recording, slides and Q&A be available 
to presentation attendees? 

Slides, video recording will be available after the 
webinar on both the CADRE website and SVCN 
website on the workshops and training pages 
respectively. 

44 Panelists have mentioned videos for 
employees to watch and have shown various 
signs in their facilities.  Can you please provide 
links to these? 

We’ll have links in the resources document that we 
post with the recording and PowerPoint. 

http://www.cadresv.org/programs-events/cadre-workshops/
https://www.svcn.org/covid-19-trainings
https://www.svcn.org/covid-19-trainings
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45 From Page 9 of order -- Is there a definition of 
“Economically Disadvantaged” and "Otherwise 
Needy Individuals" for the purpose of food 
distribution? 

No. 

46 I know that we can’t use drinking fountains but 
what about hydration stations to fill water 
bottles? 

Touchless hydration stations can stay open. 

 

 


